relatietherapie

wat is eft?

Hebben jullie twijfels over jullie relatie? Is er regelmatig ruzie? Leef je langs elkaar heen of hebben jullie het idee dat jullie uit elkaar zijn gegroeid? Als jullie de band met elkaar willen herstellen kan Emotionally Focused Therapie (EFT) jullie daarbij helpen. Kijk op www.eft.nl voor meer informatie over deze manier van relatietherapie.

 

Emotionally Focused Therapy (EFT) is een relatietherapie, ontworpen door Sue Johnson. Het is bedoeld voor paren die verwijdering ervaren of vastlopen in een patroon van conflicten. Partners kunnen verstrikt raken in een patroon van negatieve reacties, die het gevoel van verbondenheid en veiligheid aantasten. EFT helpt paren zich bewust te worden van de gevoelens en verlangens die onder dit patroon liggen, zodat dit doorbroken kan worden. De onderlinge verbondenheid wordt vergroot, zowel in de basis van de relatie als in het dagelijks leven. Partners leren om ruzies of vernietigende dialogen om te buigen naar gesprekken waar men steun kan vragen en bieden. Onderzoek heeft uitgewezen dat EFT geschikt is voor paren van verschillende geaardheid, culturele achtergrond, in verschillende levensfasen en ook bij paren die te maken hebben met verlies, depressie en trauma.

In de EFT komen diverse perspectieven bij elkaar: de hechtingstheorie, het systemische of interpersoonlijke perspectief en het experiëntiële of intrapersoonlijke perspectief.

Uit wetenschappelijk onderzoek naar EFT blijkt dat: 

  • EFT een sterk positief effect op de verbondenheid in een relatie heeft;
  • de stabiliteit van de resultaten sterk is (er is heel weinig terugval);
  • EFT effectief is ook bij psychische of lichamelijke klachten;
  • EFT beter werkt dan andere relatie behandelmethode

 

Of overweeg een relatiecursus, wanneer je je relatie een boost wil geven. Klik hier voor meer informatie over een relatiecursus "Houd me Vast"

 

HOE MEER VERBONDENHEID, HOE BETER JULLIE RELATIE

Door allerlei redenen kan je relatie (tijdelijk) onder druk komen staan. Op zo’n moment voel je je minder verbonden met je partner. Wanneer de verbondenheid minder is, voel je steeds minder positieve gevoelens voor de ander. Conflicten kunnen ontstaan, waarbij er sprake is van steeds meer ruzies en irritaties. Of juist onverschilligheid naar elkaar toe. In dat laatste geval ga je steeds meer langs elkaar heen leven. Je gaat beiden ‘fijn’ je eigen gang en zo groei je langzaam maar zeker steeds verder uit elkaar.

In beide situaties, zowel bij conflicten als onverschilligheid of een combinatie van beide, komen jullie samen in een vicieuze cirkel terecht van patronen. EFT helpt jullie om negatieve patronen te doorbreken en de verbondenheid weer te versterken.

 

Patronen

Is er minder of zelfs geen verbondenheid in een relatie, dan kun je bang worden om de ander kwijt te raken. Die angst zorgt er weer voor dat je in allerlei ingewikkelde patronen terecht komt (en die zorgen er niet voor dat het beter gaat tussen jullie).

 

Boeman versus slachtoffer

Er kan een patroon ontstaan, waarbij de één valt de ander steeds aanvalt. De ander zal zich steeds verdedigen en/of dichtklappen, in zijn schulp kruipen. Dit versterkt het patroon, die we ook wel 'De Dans' kunnen noemen. Hoe meer de een zich terugtrekt, des te meer gaat de ander gaat aanvallen en andersom.

Zo duwen partners elkaar in een positie waarin ze niet willen zitten. De een voelt zich slachtoffer en de ander voelt zich de boeman. Hun angst wordt op deze manier vanzelf werkelijkheid. Steeds vaker is er sprake van emotionele verwijdering.

Hierboven staat een dans beschreven, die vaak voorkomt. Maar er zijn ook andere veelvoorkomende dansen te herkennen: Bijvoorbeeld een patroon waarbij beide partners elkaar aanvallen. In het boek ‘Houd me vast’, gebaseerd op EFT worden deze helder omschreven. 

 

 

aanmelding relatietherapie

De maandagavond en woensdagavond zijn gereserveerd voor relatietherapie. Soms is in overleg overdag ook mogelijk. Meld je hieronder aan voor een kennismakend relatiegesprek of stel een vraag. Bellen kan ook: 06-24991054.