Voor mensen met psychische klachten die voor psychologische behandeling zijn doorverwezen door de huisarts, specialist met een vermoede psychische stoornis. Wanneer in de intake blijkt dat er geen sprake is van een psychische stoornis, zal de behandeling niet vergoed worden door de zorgverzekeraar.
Ik neem cliënten aan, die de tijd kunnen overbruggen tussen 2 afspraken in. Ik bied geen behandeling aan wanneer sprake is van ernstige, terugkerende crises die meer aandacht vragen dan 1x per week een sessie. Of wanneer intensievere vormen van zorg nodig zijn dan een ambulante psychotherapie.
Wanneer de hoofdklacht verslavingsproblematiek, een ernstige stoornis in het autismespectrum of een dissociatieve identiteitsstoornis is, kan ik je helaas geen aanbod doen. Dan zijn er andere instellingen die hier meer gespecialiseerd in zijn.
Wanneer je voor een psychologische behandeling naar mij wordt doorverwezen, binnen de basis GGZ of specialistische GGZ, dan wordt tijdens de diagnostische fase eerst onderzoek gedaan. In enkele sessies worden werkhypothesen gevormd over het ontstaan, de aard en de ernst van de problematiek, de mogelijkheden en beperkingen van de cliënt en de te kiezen behandelmethode. Vervolgens wordt een diagnose gesteld en wordt een behandelingsvoorstel gedaan. Wanneer over het intake verslag met diagnose en behandelplan overeenstemming is, ondertekenen behandelaar en cliënt het behandelplan en de psychotherapeutische behandeling wordt gestart.
Zowel Basis GGZ als de Specialistische GGZ worden vergoed vanuit het basispakket van uw zorgverzekering.
Behandeling bestaat doorgaans uit de volgende onderdelen:
Aandacht is belangrijk in therapie: respectvol meevoelen, meedenken, vragen stellen en feedback geven.
Daarnaast is de zelfreflectie van degene die in therapie is essentieel. Therapie is namelijk hard werken: het vergt zelfinzicht en moed om nare gevoelens te onderzoeken en je moet vaak illusies loslaten.
De inhoud van de therapie hangt onder meer af van de methode die wordt gebruikt. De cognitieve gedragstherapie wordt het meest gebruikt bij een klachtgerichte therapie, vooral in de basis GGZ. Je experimenteert met nieuw gedrag en je past je verwachtingen en - onbewuste - ideeën aan en daardoor voel je je beter. De cliëntgerichte en psychodynamische therapieën zijn gericht op de persoon en richten zich op de psychische processen die zich vanaf de jeugd hebben gevormd. EMDR gebruikt oogbewegingen om trauma's te verwerken. Emotion Focused Therapie (EFT) is een behandelmethode die zowel individueel als in relaties effectief is en waarbij ingestoken wordt op het goed in contact komen met dieperliggende emoties en behoeften, waarna je meestal die acties zal nemen die je meer in harmonie met jezelf en jouw omgeving zal brengen. Zie ook behandelmethoden
BIG.nr. GZ-psycholoog: 99055748325
BIG.nr. Psychotherapeut: 9055748316
AGB code zorgverlener: 94006336
AGB code praktijk: 94060489